Home / Desavanja / UDARNA VEST! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRESUDIO: Težak udarac za Hrvatsku! USTAŠE BESNE PO CELOJ HRVATSKOJ…!

UDARNA VEST! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRESUDIO: Težak udarac za Hrvatsku! USTAŠE BESNE PO CELOJ HRVATSKOJ…!

Evropski sud za ljudska prava odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića, koji je tužio državu Hrvatsku jer je osuđen zbog ustaškog pokliča „Za dom spremni“ 2013. godine.

Prekršajni sud u Zagrebu osudio je Šimunića zbog uzvikivanja ustaške parole „Za dom spremni“ posle jedne utakmice na Maksimiru 2013. godine, a tu presudu potvrdio je i Visoki prekršajni sud.

Ipak, Šimunić je odlučio da tuži državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, objašnjavajući da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Šestočlano sudsko veće odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova i zaključilo da je „Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao biti svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati“.

Sud je zaključio da je „ustaški pokret nastao iz fašizma, te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima utemeljenu na različitoj religiji ili etničkom poreklu“, kao i da je uzvikivanje „Za dom spremni“ „manifestacija rasističke ideologije“.

About admin

Check Also

Beskućnik je prvi put u životu izašao na binu. Kada je zapjevao, žiriju se slomilo srce!

Kada se Pablo Lopez predstavio u meksičkoj verziji emisije Ja imam talenat, niko nije vjerovao ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *